/ Imam plavi dim iz auspuha!

Imam plavi dim iz auspuha!

Iskustvo Turbo Servisa Užice govori da pojavu dima iz auspuha nikako ne treba ignorisati i zanemariti. Razlozi pojave dima mogu biti različiti i ukazivati na čitav dijapazon kvarova od kojih se neki otklanjaju jednostavno i bez velikog troška do onih koji zahtevaju ozbiljniju intervenciju na vozilu.

 

Boja dima iz auspuha može biti plava, crna, bela i siva.

 

Svaka od navedenih boja ukazuje na različitu vrstu problema a koje su povezane sa neadekvatnom potrošnjom različitih tečnosti u vozilu (goriva, ulja, rashladne tečnosti), problemima sa dotokom vazduha ili kombinacijom ovh problema.

 

Najsigurniji, najefikasniji i najpovoljniji način rešavanja ovog problema počinje ispravnom dijagnostikom kvara.

 

Budite sloboni da nas, u svakom trenutku, kontaktirate za konsultaciju oko siptoma kvara. Ukoliko imate problem na putu, Turbo Servis Užice sarađuje sa svim iskusnim i renomiranim auto servisima u Srbiji i regionu (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Makedonija) i pozovite nas za kontakt automehaničara u vašoj blizini.

 

Boje dima koje su u najbližoj vezi sa kvarom turbine su plava i siva. Plava boja sa sigurnošću, i siva boja do izvesne mere, ukazuju na sagorevanje ulja u motoru. Kvar na turbini je jedan od najčešćih razloga sagorevanja ulja u motoru. Usled oštećenja na ležajevima, karikama ili osovini turbine dolazi do propuštanja ulja kroz turbinu prema usisu. Ulje, kroz interkuler, zajedno sa komprimovanim vazduhom, dospeva u motor u kojem sagoreva i menja boju dima.

 

U slučajevima pojave plavog dima iz auspuha i sagorevanja ulja u motoru, turbina najčešće nije glavni krivac. Najčešće, ulje kroz turbinu prolazi nasilno, kao posledica povišenog pritiska ulja u karteru motora. Upravo ovaj visok pritisak ulja dovodi do oštećenja same turbine, usled čega ulje nastavlja svoj nedozvoljeni tok: od turbine, kroz interkuler u motor.

 

Uvek imajte na umu da turbina, iako učestvuje u sagorevanju ulja u motoru, najverovatnije, nije glavni i jedini uzročnik te da je za končno rešenje problema potrebno otkloniti sve uzroke kvara.

 

Ibertura

 

Ibertura ili turaža je popularni naziv za problem koji se javlja u vožnji kao posledica nedozvoljenog dotoka ulja u motor. Ispoljava se kroz nagli porast broja obrtaja uz obilan dim iz auspuha uz nemogućnost gašenja vozila okretanjem ključa.